Το πιο δύσκολο σημείο στην επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα που θα εγκαταστήσουμε στην οικία μας, είναι να επιλέξουμε τον όγκο της δεξαμενής και το μέγεθος του συλλέκτη που χρειαζόμαστε. Η επιλογή αυτή είναι που θα μας προσφέρει τη μέγιστη λειτουργικότητα και συνεπώς τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε η επένδυση που θα κάνουμε να είναι 100% επιτυχημένη. Θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω μερικές συμβουλές για να διευκολύνθείτε να επιλέξετε σωστά.
Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσετε τον όγκο της δεξαμενής νερού. Η επιλογή αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με πρώτο και κύριο, τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να εξυπηρετούνται καθημερινά. Υπολογείστε περίπου 35-40 λίτρα για κάθε άτομο που θέλετε να εξυπηρετηθεί. Προσθέστε και λίγα λίτρα ακόμα σε περίπτωση που ο ηλιακός θα ικανοποιεί και τις ανάγκες ζεστών νερών της κουζίνας ή κάποιου πλυντηρίου. Έτσι για παράδειγμα, μια 4μελή οικογένεια θα χρειαζόταν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 160λίτρων (4×35λίτρα+20λίτρα για τις ανάγκες της κουζίνας). Βέβαια αυτές οι τιμές είναι για μια κανονική χρήση νερού. Αν γνωρίζετε ότι καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού, καλό θα είναι να επιλέξετε μεγαλύτερο μέγεθος δεξαμενής. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μέτρα σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται στην εγκατάσταση. Αν για παράδειγμα μένετε στον 1ο όροφο μιας 7όροφης πολυκατοικίας, καλό θα είναι να υπολογίσετε και μερικά λίτρα παραπάνω,που θα καλύψουν τις απώλειες στις σωληνώσεις. Τέλος, καλό θα είναι να σκεφτείτε και τη μελλοντική χρήση του ηλιακού. Μπορεί αυτή τη στιγμή να είστε 2-3 άτομα, αλλά αν υπάρχει η προοπτική να μεγαλώσει η οικογένειά σας, είτε το σπίτι να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα άτομα στο μέλλον, με δεδομένο ότι τον ηλιακό θα τον εκμεταλλεύεστε για τουλάχιστον 20 χρόνια, τότε σας συμβουλέυουμε να τον επιλέξετε σκεπτόμενοι και αυτά τα κριτήρια.
Όσον αφορά στο είδος και το μέγεθος του συλλέκτη που καλείστε να επιλέξετε, τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τα εξής.τα λίτρα της δεξαμενής, την τοποθεσία εγκατάστασης και τον τρόπο χρήσης του νερού. Για τον όγκο της δεξαμενής, είναι λογικό ότι δεν είναι καλό να συνδυάσετε μικρό συλλέκτη με μεγάλη δεξαμενή. Βέβαια, τις περισσότερες φορές, οι ίδιες οι εταιρείες όπως η Calpak, δίνουν συγκεκριμένους συνδυασμούς δεξαμενής-συλλέκτη. Έτσι η επιλογή γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Αν εκεί που θα τοποθετηθεί ο ηλιακός υπάρχουν προβλήματα όπως σκιάσεις, κακός προσανατολισμός ή μικρή κλίση στέγης, ή ακόμα και περιορισμένη ηλιοφάνεια λόγω περιοχής, καλό θα είναι να προτιμήσουμε έναν μεγάλο συλλέκτη (τον μεγαλύτερο που δίνεται σαν επιλογή στα συγκεκριμένα λίτρα) ή να επιλέξετε αποδοτικότερο συλλέκτη, όπως οι συλλέκτες Vacuum της Calpak. Τέλος, αν οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που χρειάζεται συνεχώς ζεστό νερό μέσα στη μέρα, καταναλώνετε το πρωί-μεσημέρι αρκετό νερό αλλά χρειάζεστε και το βράδυ, προτιμήστε μεγαλύτερο συλλέκτη, ή συλλέκτη τύπου Vacuum, ώστε να δίνεται η δυνατότητα γρήγορης παραγωγής νερού για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
Αυτές ήταν μερικές συμβουλές μας για να επιλέξετε σωστά τον ηλιακό που χρειάζεστε. Επειδή όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις.